Urządzenia przeznaczone do dejonizacji wody

 

Przywykliśmy sądzić, że w surowej wodzie ulokowane są przede wszystkim bakterie , a ponadto atomy tlenu i wodory. Na nieszczęście nie jest to prawdą. W wodzie odkryć możemy jeszcze inne, nierozpuszczalne składniki, tj. na przykład. atomy krzemu czy także sodę. Woda, która ma zbyt bardzo dużo nierozpuszczalnych związków, nie jest ani znakomita, ani zdrowa, a dejonizacja jest procesem, który ją uzdatnia. Dokładniej mówiąc, usuwa te związki, które nie są się w stanie rozpuścić w wodzie.

Proces ten polega w pierwszej kolejności na przepuszczeniu wody przez kationy żywicy, co usuwa jony dodatnie, a następnie przez żywicę anionową, która usunie ujemne jony. Dysze jonizujące przez nieustannie dbają o to, by etap usuwania jonów był zasadny, a w efekcie uzyskujemy wodę o całkiem innych parametrach. Jeżeli już do całego procesu zastosujemy dobrej jakości sprzęt, to proces usuwania nadmiaru jonów będzie przeprowadzony szybko i sprawnie, a jakość wody, jaką uzyskamy, będzie na de facto dostatecznym poziomie. Najważniejsza w całym procesie jest dysza jonizująca, to od jej działania zależy powodzenie całego przedsięwzięcia. O ile ustawiona jest należycie, to wszystkie, zbędne jony zostają zniszczone w bardzo niedługim czasie, co umożliwia na jednocześnie szybkie korzystanie takiej oczyszczonej wody. Cały proces jest bezpieczny, bowiem dejonizacja niszczy w wodzie tylko to, co dla danego użycia jest nieistotne. W rezultacie po przejściu przez wszystkie naczynia nasza woda jest bardzo czysta, miękka i nadaje się do przemysłu spożywczego lub medycznego.

Zobacz: listwa jonizująca.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz