Tłusty czwartek

Gdy zbliża się tłusty czwartek, kilka pań, które doceniają i potrafią piec, zaczyna myśleć o tym, jakie pączki upieką. Wiele z nich decyduje się na takie tradycyjne z marmoladą. Te zwykle są najbardziej popularne. Są natomiast i takie kucharki, które umieją zrobić pączki z kremem czekoladowym czy budyniowym.

Takie pączki na tłusty czwartek najczęściej piecze się bez niczego i dopiero szprycuje po upieczeniu. Dzięki temu wyrastają one na bardziej puszyste i są większe. Jednakowo nadziewa się pączki w cukierniach. Tam też nie nadziewa się ich przed pieczeniem, ale za każdym razem po.
Domowe pączki w każdym momencie smakują inaczej niż te kupione z w sklepie. Do takich nigdy nie dostaje się żadnych spulchniaczy czy sztucznych dodatków, które wpływają na smak i wygląd pączka. Domowe pączki na tłusty czwartek robi się z mleka, mąki, jajek i drożdży. W odpowiednich proporcjach z pewnością. Smaży się je w głębokim tłuszczu. Zwykle smażenie takie nie trwa długo. Tym bardziej, jeśli tłuszcz jest solidnie rozgrzany. W pewnych przypadkach wymaganie chwili, aby pączki się upiekły. Przygotowanie cista i formowanie pączków trwa zdecydowanie dłużej niż ichniejszym pieczenie. Ale ci, którzy preferują te wypiek i potrafią go przygotować we własnym zakresie, nie żałują czasu, który na takie prace muszą przeznaczyć. Wychodzą oni z założenia, że o ile pączek posiada własne święto, to oni nie mogą uczcić go zupełnie inaczej niż poprzez upieczenie domowych pączków i zjedzenie jednego z nich. Przynajmniej jednego. Są i takie osoby, które w tłusty czwartek zjadają nawet wiele czy kilkanaście pączków.
Warto sprawdzić: Pączki na tłusty czwartek.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz