Przemysłowe urządzenia – Celofoniarki

 

Wyroby czekoladowe to ulubione słodycze większości z nas. Smak czekolady nieprzerwanie kojarzy nam się z dzieciństwem, gdy jako dzieci zajadaliśmy się słodkimi, ciemnymi tafelkami i brudziliśmy sobie nimi buzie. Od lat czekolada wytwarzana jest przez maszyny do czekolady i dzisiaj właściwie nie robi się jej już ręcznie, w tradycyjny sposób. Tradycje robienia czekolady są bardzo stare, sięgają już kilkuset lat wstecz. Wtedy to w tym momencie ktoś pierwszy raz wpadł na pomysł, aby zrobić pierwszą czekoladę.

Dzisiaj już nie wykonuje się jej w ręczny osób do użytku komercyjnego. Wyłącznie niewielkie partie wytwarzane są ręcznie, a do większości zastosowań wykorzystywane są maszyny cukiernicze, które topią kakao z mlekiem i innymi dodatkami, a również mieszkają i przelewają w specjalnych form, w których gorąca czekolada zastyga i produkuje wzór znanej nam tabliczki. Dzisiaj czekolada nie jest także zawijana ręcznie. Wszystko robią zawijarki do czekolady, do których wpadają tabliczki i które otaczają je warstwą sreberka, a później wierzchnim opakowaniem. Proces pakowania, sortowania i oznaczania także odbywa się przez maszyny, które specjalnie się do tego sortuje. Czekoladę robi się w wielkich kadziach, do kadzi tych wsypuje się wszystkie składniki z receptury i podgrzewa je na tyle, że zostaje ona roztopiona i miesza się z innymi składnikami w stanie płynnym. Dzięki wielogodzinnemu mieszaniu i odparowaniu możemy uzyskać doskonałą jakość czekolady i atrakcyjną barwę. Smak również jest taki jak kiedyś, gdy robiono ją ręcznie.

Zobacz: sortownik optyczny.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz