Organizacja w kuchni

Niezależnie od tego, czy lubimy gotować – należy zadbać o prawidłową organizację w kuchni. Miłośnikom gotowania pozwoli to czerpać maksimum radości z gotowania, a pozostałym jej użytkownikom zminimalizować czas spędzony na przygotowywaniu posiłku.

Przy urządzaniu kuchni szalenie ważne jest ustawianie blatu i stanowisk roboczych. Należy pamiętać, że poszczególne fazy przygotowywania posiłku powinny zostać odzwierciedlone w kuchennej infrastrukturze.

1-szy obszar na którym się skupimy to przechowywanie. Lodówka i spiżarnia muszą być łatwo dostępne, a zgromadzone produkty powinny zostać uporządkowane i opisane. Bardzo ważne by prawie każdy składnik miał swoje systematycznie miejsce, aby odruchowo można było sięgnąć po właściwą rzecz.

Kolejna runda to przygotowywanie towarów do obróbki, W tym miejscu powinny się znaleźć kosze kuchenne na odpady biologiczne , a dodatkowo pozostałe. Należy zainwestować w inteligentne kosze, które w sposób automatyczny otwierają się i zamykają w miarę wymagań. W tej części kuchni powinien się też znaleźć zlewozmywak i brat roboczy.

Trzecim obszarem, którym się zajmiemy jest obróbka żywności. Sprzęty, które powinny się odnaleźć w tym miejscu to kuchenka, piekarnik, mikrofala. Powinno się też odkryć miejsce do postawienia innych sprzętów, takich jak toster czy grill. W tym celu potrzebny nam będzie kolejny kawałek blatu roboczego.

Na tym blacie przejdziemy do następnej fazy przygotowywania posiłku – podawania. Niezbędne będą szafki i szuflady do przechowywania naczyń i sztućców.

Powinno się pamiętać, że przy projektowaniu kuchni trzeba dążyć do jak największej ergonomii. Niezbędne naczynia, produkty i narzędzia powinny w każdym momencie być w zasięgu ręki.

Zobacz więcej: inteligentne kosze.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz