Lepsze mrożenie

Każdy raczej wie o tym, że przechowywanie większej ilości jedzenia przez dłuższy okres czasu jest możliwe, dzięki mrożeniu. W większych sklepach z produktami spożywczymi przedsiębiorcy najczęściej korzystają z dużych zamrażarek, aby zmieścić większe ilości jedzenia. Natomiast z drugiej strony jak się okazuje klasyczne mrożenie moraz swoje wady i nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.

Dlaczego? Konkretniej chodzi o to, że produkty nie będą schładzane jakoś szybko, a co za tym idzie do ich pełnego zamrożenia musi minąć odrobinę czasu. A dodatkowo niska temperatura praktycznie za każdym razem zmienia wodę znajdującą się na produktach w cząsteczki lody, które z kolei uszkadzają mrożony produkt. Na całość zasada jest taka, że im dłużej trwa proces mrożenia, tym uszkodzenia te na nieszczęście będą większe. Istnieje jednak niezbite rozwiązanie, które umożliwi na skuteczne wyeliminowanie wyżej wymienionych problemów. Chodzi o mrożenie szokowe, z którego wraz z biegiem czasu korzysta coraz więcej firm. Jego największą zaletą jest głównie to, że zamrażanie trwa bardzo krótko, a co za tym idzie oszczędza się nie tylko czas, niemniej jednak również nie powstają żadne uszkodzenia towarów co oczywiście ma spore znaczenie. W tego rodzaju urządzeniach do mrożenia szokowego mamy do czynienia z bardzo niską temperaturą, a ciepło z mrożonych produktów natychmiast odprowadzane jest na zewnątrz. W ten sposób można uniknąć także zmiany walorów smakowych pożywienia, a jak wiadomo nie wpływają one raczej korzystnie na produkty.

Polecam: komory szokowego mrożenia.